Powszechnie wiadomo, że Kuchenka Indukcyjna jest bardziej oszczędna niż zwykła kuchenka elektryczna. Jednak warto się przyjrzeć dlaczego. Nie zużywa znacząco mniej prądu w tej samej jednostce czasu (w wielu przypadkach zużywa wręcz więcej), a jednak używanie jej jest podobno bardziej opłacalne. Spróbuje więc popkazać plusy i minusy takiej kuchenki, do własnej analizy:
Plusy:
- Lepsze wykorzystanie energii. Kuchenka indukcyjna nie ma strat ciepła, gdyz ogrzewanie następuje w dnie garnka, a nie na palniku. Mniejsza część ciepła jest więc rozpraszana. Dzięki temu gotowanie trwa krócej, w ogólnym rozrachunku marnujemy więc mniej energii, czyli gotujemy taniej (oszczędność około 30%). Marnujemy także mniej czasu.
- Bezpieczeństwo. Kuchenką tą nie oparzymy się po dotknięciu palnika (ale mi nie zdarzyło się nigdy dotknąc rozgrzanego palnika, więc nie oparzyłem się także tradycyjną kuchenką). Ponadto - kuchenka ma wyłącznik, który uniemożliwia na przykład przegrzanie oleju powyżej temperatury zapłonu. Nie martwimy się więc o to, że zapomnimy o garnku na gazie i spalimy dom.
- Łatwiej się czyści. Jako że kuchenka nie jest gorąca, jeśli coś wykipi na płytę, nie przypala się, a stygnie. Czyszczenie ogranicza się do przetarcia ściereczką.
Minusy:
- Cena kuchenki. Koszt kuchenki indukcyjnej jest wyższy niż tradycyjnej. Niestety oszczędność na prądzie nie równoważy tej kwoty.
- Konieczność zakupienia nowych garnków. Tradycyjne garnki nie działają - trzeba kupić specjalne, które przeznaczone są dla tej kuchenki. Nie należy lekceważyć kosztu takich naczyń - tradycyjne sa bezużyteczne, więc czeka nas spory, dodatkowy wydatek. Zapomnienie o tym, to bardzo niemiła niespodzianka.
Kupując Kuchenkę Indukcyjną weźmy to pod uwagę. W innym przypadku możemy się rozczarować. Jeśli zaś faktycznie chcemy oszczędzic na zakupie AGD, to wieksza oszczędność czeka na nas przy samym zakupie.
Są potrawy, którym zwyczajnie nie wystarcza doprowadzenie ich do określonej temperatury, one muszą być w tej temperaturze określoną jednostkę czasu. Czy pod tym wzglęem ten typ kuchenki nie przegrywa w przedbiegach z innymi typami?
OdpowiedzUsuńPytanie może wydawać się głupie, ale na indukcyjnej nigdy nie zdarzyło mi się gotować i jestem ciekawa :)
W tym względzie plusami są: Szybsze doprowadzenie potrawy do wskazanej temperatury oraz dokładniejsze utrzymanie dokładnie tej temperatury - płyta nie nagrzewa się a ciepło wytwarza się w samym garnku, który dzięki temu rozgrzewa się bardziej równomiernie.
OdpowiedzUsuń