sobota, 23 sierpnia 2025

Obierki, pestki, odpadki

Zawsze intrygowała mnie filozofia Zero Waste, ale też uważałem, że wykorzystywanie wszystkiego to ściema. Owszem - czasem zostawiałem pół odciętej kartki, albo nieudany wydruk jednostronny, by robić notatki czy (co nie jest niczym nadzwyczajnym) resztę obiadu, by resztki dodać do omletu na śniadanie dnia następnego, ale poza tym uważałem, że Zero Waste to przesada. Spróbowałem jednak jednego rozwiązania i zaskoczyła mnie jego użyteczność. Chodzi mi tutaj o wykorzystanie obierków z owoców i warzyw nieco bardziej kreatywne niż wrzucenie ich na kompost.

Skórki Cytrusów


Potencjał tkwiący w skórce pomarańczowej zna niemal każdy - smażona w syropie i przełożona do słoika nada się do ciast i deserów. Warto jednak wspomnieć, że skórkę cytryny możemy zetrzeć (tylko tę wierzchnią, żółtą część) i dodać do potraw, czy też drinków (do których i tak wrzucamy plasterek owocu). Ze skórką z pomarańczy możemy z resztą postąpić podobnie. Obie (a także skórki z innych owoców) stanowią też aromatyczną dekorację do drinków. Ja jednak lubię wykorzystać je na jeszcze inny sposób, a mianowicie w całości wrzucić do ryżu podczas gotowania - nadadzą mu niezwykły aromat, który świetnie sprawdzi się w potrawach kuchni azjatyckiej (szczególnie indyjskiej).

Na marginesie dodam, że do wody podczas gotowania ryżu można też dodać torebkę herbaty ekspresowej - taką, z której już zaparzyliśmy wcześniej herbatę. Efekt może zaskoczyć, ale lekko herbaciany ryż na pewno znajdzie swoich wielbicieli.

Obierki od Jabłek i Ogryzki


Zdarza mi się dodawać obierki od jabłek do herbaty. Uzyskuje się wtedy naturalną herbatę owocową, która świetnie smakuje w zimowe wieczory (szczególnie ze szczyptą cynamonu). Podobnie możemy postąpić z obierkami i zdrewniałymi częściami imbiru - dodane do herbaty zmienią napój w niemal magiczny eliksir przeciwko przeziębieniu. 

Z samych jabłkowych obierek i wyciętych ogryzków można ugotować kompot, który będzie bardzo smaczny nawet, jeśli nie dodamy innych części owocu. Wystarczy w niewielkim garnuszku zagotować wodę z odrobiną cukru i dorzucić obierki i ogryzki z dwóch - trzech jabłek. Pogotować jakiś czas a następnie odcedzić.

Pestki i wytłoczki


Ze wszystkich owocowych obierek, wytłoczek czy pestek (na przykład po drylowaniu wiśni) możemy zrobić przepyszne nalewki. I nawet, jeśli nie mamy pojęcia o recepturach, wystarczy, że wrzucimy nasze owocowe "odpadki" do słoja, a następnie zalejemy spirytusem, a nawet po prostu wódką (spirytus lepiej i szybciej wyciągnie smak i aromat z owoców, ale po wszystkim trzeba go będzie rozcieńczyć). Polecam potrzymać taką miksturę przez rok, a potem odcedzić - nigdy nie zdarzyło mi się, by był niezadowolony z rezultatu.

Soki Owocowo - Warzywne


Oczywiście można wykorzystać skórki  dokładnie tak samo, jak resztę owocu czy warzywa. Ja mam w domu świetną wolnoobrotową sokowirówkę (polecam), do której warzywa i owoce dodaję w całości, a ona wyciska każdą kroplę soku. Owszem - pozostają odpady, ale w postaci suchych wiórów (poniżej pomysł na wykorzystanie nawet tych wiórów), ale sok odzyskujemy w 100%, a ten ze skórki bogaty jest w błonnik i substancje odżywcze.

A wióry? Cóż - jeśli wyciskam sok z marchewki, to myję ją, ale nie obieram, sok wypijam, natomiast do wiórów dodaję nieco chrzanu i mam pożywną, bogatą w błonnik i smaczną surówkę do obiadu. Z resztek.

Obierki Warzyw


A jednak także tradycyjne obierki z marchwi, selera czy nawet ziemniaków da się wykorzystać. Skórki układa się na blasze, obsmażone z wierzchu (by soki nie uciekały) mięso rozkłada na warstwie obierków i całość wkłada do piekarnika. Obierków nie jemy, ale aromat przeniknie do mięsa, wilgoć sprawi, że nie stwardnieje a unoszący się zapach pobudzi apetyt.

A jeżeli nadal uważacie, że to marnotrawstwo, to spróbujcie obierki ziemniaczane pokroić w paski (o ile już nie są w paskach), a potem usmażyć w głębokim oleju, lub po prostu we frytkownicy. Pamiętać tylko trzeba o dokładnym umyciu obierków - chcemy frytek / chipsów z obierków, a nie z piachu. 


Zero Waste to nie jest kłamstwo, ale też nie wolno się zafiksować na wykorzystaniu absolutnie wszystkiego. To ma być okazja, a nie konieczność. I to jest największą tajemnicą tej filozofii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz