Jak wiadomo zimą ceny owoców i warzyw rosną, gdyż dopłacamy za ich fachowe składowanie i przetrzymywanie. Technologia idzie do przodu i nie musimy rezygnować z jedzenia owoców i warzyw przez cały rok, jednak ich ceny zimą są kilkukrotnie wyższe niż w sezonie, kiedy maliny, truskawki, jagody a nawet fasolka szparagowa czy papryka potrafią kosztować grosze. Problemem jest jednak przechowywanie tych produktów.
Jednym ze sposobów, znanym większości osób i dość popularnym są oczywiście przetwory. Dżemy, konfitury, marynaty - to wszystko możemy w sezonie przygotować nie zużywając wiele pieniędzy, a następnie cieszyć się smakiem, gdy za oknem gruba warstwa śniegu. Dodatkowo - przechowywanie dobrze zrobionych weków nie jest problemem.
Innym sposobem, który pozwala cieszyć się pełnią smaku jest mrożenie owoców. Dokładne wyjaśnienie co i w jaki sposób należy mrozić znajduje się na stronie z poradami kulinarnymi - Pełny Brzusio, a dokładnie w dziale ze sztuczkami kulinarnymi.
Pozornie wydaje się nam, że spędzimy na przygotowaniach i całej procedurze dużo czasu, ale przecież po kupieniu drogich owoców w okresie zimowym, większą część tych przygotowań także musimy poczynić. Weźmy to pod uwagę i przygotujmy się także do zimowego oszczędzania.
Owoce (i warzywa) można także suszyć i dzięki temu oszczędzać. Niektóre produkty (takie jak grzyby czy włoszczyzna) po ususzeniu możemy używać jeszcze wygodniej a ich smak w potrawach pozostaje niezmieniony.
Owoce (i warzywa) można także suszyć i dzięki temu oszczędzać. Niektóre produkty (takie jak grzyby czy włoszczyzna) po ususzeniu możemy używać jeszcze wygodniej a ich smak w potrawach pozostaje niezmieniony.
Dla zainteresowanych gotowaniem polecam także najtańszą prenumeratę czasopism "Lubię Gotować" i "Kuchnia". Ceny oferowane tutaj są znacznie niższe niż ceny tych samych czasopism na rynku, co pozwala dodatkowo zaoszczędzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz