piątek, 23 sierpnia 2024

Oszczędzaj czas podczas gotowania

Nie lubię marnować czasu. Czasem przekłada się on na pieniądze (ta sama czynność wykonana szybciej to większy zarobek na godzinę), a bywa, że zwyczajnie szybsze skończenie zadania oznacza więcej czasu na relaks. Niezależnie od skutku, jeśli można zrobić coś szybciej, z tym samym efektem, to warto. Nie ma chyba ludzi, którzy lubią marnować minuty, utrudniać sobie zadania i sprawić, że spędzą nad jakąś czynnością więcej czasu niż mogliby, gdyby pracowali wydajniej. Nawet jeżeli dana czynność jest przyjemna, to lepiej chyba zrobić więcej przez tę samą godzinę, prawda? Gotowanie nie jest tutaj wyjątkiem - sprawne poruszanie się w kuchni, wydajność i brak okresów bezczynności czy czekania na to, czy tamto sprawi, że cały proces będzie przyjemniejszy i szybszy.

Oto moje 3 porady, które pomogą przyspieszyć i uprzyjemnić czas spędzony na przygotowaniu posiłku:

1. Naostrz noże. Ta prosta czynność (ostrzenie na kamieniu w moim przypadku daje najlepsze efekty i trwa około minuty-dwóch na nóż) sprawi, że siekanie warzyw i krojenie mięsa stanie się naprawdę szybkie i przyjemne. Odkąd ostrzę nóż przed każdym większym gotowaniem, nawet nie zauważam krojenia cebuli, papryki, marchewki, piersi z indyka czy nawet wołowiny.

2. Używaj pokrywek. Przykrywając garnki oszczędzamy nie tylko czas, ale i energię. Ciepło z garnka nie ucieka (fizyka mówi nam, że ciepło naturalnie podąża ku górze), ale gromadzi się w przykrytym naczyniu i grzeje, szybciej gotując, prażąc i dusząc potrawę. Energia jest więc wykorzystywana w większym stopniu, a cały proces trwa krócej.

3. Zanim zaczniesz, zagotuj wodę. Do większości potraw potrzebować będziemy wody. Czy dodamy jej odrobinę do samej potrawy, czy też potrzebować będziemy do ugotowania bulionu, makaronu, ryżu, kaszy, fasoli, etc., przyda się nam wrzątek. Aby nie przerywać wszystkiego, czekając aż się zagotuje, najlepiej zagotować ją wcześniej. Świetnie sprawdzi się tutaj czajnik elektryczny, z którego wodę przelejemy już do garnka, ale jeżeli potrzebować będziemy większą ilość, od razu postawmy garnek z wodą na palniku. W najgorszym razie zaparzymy sobie herbatę.

Jeżeli ktoś chciałby dodać do listy swój sposób na usprawnienie gotowania, zachęcam do zrobienia tego w komentarzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz