piątek, 21 kwietnia 2023

Ryżowe przysmaki

Zawsze staraj się mieć w domu biały ryż, który możesz ugotować w każdej chwili. Ten niepsujący się dodatek może stać się podstawą dania (a nawet całym daniem), kiedy będziesz tego potrzebować. Kupuj tani ryż, w większych opakowaniach lub na wagę, a nie paczuszki pakowane po 100 gram do ugotowania w woreczku - w ten sposób jest op wiele tańszy i łatwiej będzie go wykorzystać do naszych celów.

Zwykle gotujemy ryż w wodzie, a on chłonie większość tej wody, nabierając objętości i puszystości. Rzecz w tym, że jeśli przyprawimy wodę, ryż wchłonie także smaki, których w tym celu użyjemy. Dlatego właśnie jest tak doskonałym nośnikiem smaku i pozwala nam stworzyć tanie i smakowite dania, przekąski i dodatki. Miej go zawsze w swojej spiżarni i używaj w kuchni tak często, jak możesz, bo pozwoli Ci zaoszczędzić.

Obiad


Do gotującego ryżu możemy dodać skórkę z cytryny lub cytrynę marynowaną w soli. Możemy zamiast wody użyć bulionu (nawet warzywnego), albo przyprawić wodę, w której gotujemy ryż papryką, chilli, kurkumą czy mieszankami przypraw. To nada mu charakter i sprawi, że będzie koronną częścią dania. Wystarczy do tak przyrządzonego ryżu dodać gotowaną marchewkę, szpinak, czy smażoną cebulkę i czosnek, a mamy tanie, pyszne i pełnowartościowe danie. 

Deser


Jeżeli ryż ugotujemy w mieszance wody z mlekiem (lub mlekiem kokosowym), będzie... "mleczny" (kokosowy), co już samo w sobie jest ciekawe. Dodając cynamonu, drobnego cukru (może być wanilinowy) i łyżkę gęstej śmietany lub jogurtu do ugotowanego w ten sposób ryżu, tworzymy pełnowartościowy deser za niewielkie pieniądze. Oczywiście możemy także dodać do niego owoców sezonowych - nie trzeba ich wiele, by odmienić danie.

Przekąska


Jeżeli letni, ale wciąż wilgotny ryż uformujemy w niewielkie kulki i oprószymy kakao, otrzymamy ciekawą przekąskę. Możemy też kulkę ryżową ulepić naokoło suszonej i namoczonej śliwki albo uformować ją z odrobiną dżemu wewnątrz, by otrzymać przekąskę, którą umieścimy w lodówce i przegryziemy pomiędzy posiłkami głównymi.

Ryż, który sam w sobie wydaje się nudny, jest idealny, by nadać mu dowolny smak - słodki, słony, ostry, a nawet gorzki (jeśli podczas gotowania, dorzucimy do wody parę torebek herbaty, nawet takiej, którą już raz zaparzyliśmy, ziół, herbat smakowych czy zielonej odmiany). Warto docenić ten składnik, poeksperymentować i raz w tygodniu oszczędzić używając go, jako podstawy posiłku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz