Jesień w pełni, a to oznacza, że czas zadbać o spiżarnie. Tak, moi drodzy - czas robić przetwory. Ceny warzyw i jesiennych owoców już raczej niższe nie będą, sezonowe warzywa (na przykład dynie) obrodziły, dlatego warto poświęcić weekend, zrobić zakupy na pobliskim bazarze, przygotować słoiki i wekować. W zimie, nie dość, że pozwoli to opychać się pysznymi i co najważniejsze zdrowymi przetworami bez sztucznych barwników, konserwantów itp, to jeszcze sporo zaoszczędzimy.
Jak najwięcej oszczędzić na zakupach
Podczas jesiennych zakupów warzyw i owoców na przetwory, najwięcej zaoszczędzić można idąc na bazar w niedzielę, kiedy sprzedawcy zaczynają się zwijać. O tej porze chętnie oddadzą całe skrzynki warzyw za ułamek ceny wiedząc, że nie dotrwają one do następnego tygodnia, a zatem albo sprzedawca będzie musiał sam je zjeść, albo wyrzucić. W ten sposób można kupić całe skrzynki papryki (słodkiej i ostrej), cukinii, bakłażana, jabłek (które można ususzyć lub przesmażyć na konfitury) i innych.
Do przetworów nadadzą się także te warzywa, które nie są zbyt ładne, albo wyrośnięte. A te także można kupić za ułamek ceny - wystarczy poszukać.
Do czego jeszcze przydadzą się przetwory
Przetwory oczywiście można zjeść i to jest ich podstawowe przeznaczenie. Jednak warto wziąć pod uwagę to, że zapakowane w ozdobne słoiki, ładnie podpisane przetwory świetnie nadadzą się dla znajomych. Szczególnie dla tych "nowoczesnych", którzy sami ich nie robią, a lubią zjeść coś domowego. Taki własnoręcznie przygotowany, dopieszczony, pyszny podarek nie kosztuje wiele (w sensie finansowym), więc przy okazji warto przygotować kilka ładnych słoików i przeznaczyć je dla znajomych na przykład na Mikołajki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz