Przyszła wiosna, a na wiosnę warto zrobić porządki. Za przykładem wielu sklepów, które w tym okresie robią akcję typu "Wietrzenie Magazynów", warto przeprowadzić taką akcję w swoich zapasach.
Wiadomo, że każdy, kto prowadzi gospodarstwo domowe, robi zapasy - gromadzi mrożonki, jakieś słoiczki na dnie szafek czy lodówki albo opakowania ryżu, kaszy czy makaronu. Jakkolwiek większość takich produktów ma dość długą datę przydatności do spożycia, kiedyś nawet one się zepsują. Aby tego uniknąć, warto przynajmniej raz na pół roku zrobić przegląd takich produktów i je zużyć. W moim przypadku zapewnia mi to produkty na około tydzień przyrządzania posiłków, gdyż po zimie zostaje sporo zapasów, takich jak mrożone na zimę warzywa, słoiczki oraz mięso z zamrażalnika. Dodatkowym (poza tygodniem bez konieczności drogich zakupów żywnościowych) efektem jest możliwość wyczyszczenia zamrażalnika i szafek, by mogły czekać na kolejne, gromadzące się zapasy (szczególnie, że sezon na tanie warzywa i owoce się zbliża, więc znów zrobimy przetwory).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz