Dzisiaj nie napiszę nic odkrywczego, ale mimo to temat jest ciekawy, ponieważ jakiś czas temu sam się złapałem na tym "błędzie". Otóż znany jest zwyczaj czyszczenia chlebem talerza po posiłku. Szczególnie, jeśli zjedliśmy potrawę z sosem (czy to gulasz czy spaghetti), naczynie ma na sobie sporo przepysznego sosu, który warto zebrać pieczywem i zjeść. Jest to zwyczaj bardzo popularny we Włoszech, Grecji, czy właśnie w naszym kraju.
Mimo to, często nie wykorzystujemy go "do cna" (a przynajmniej ja tego nie robiłem. Otóż resztka sosu zostaje nie tylko na talerzu, ale także, a nawet przede wszystkim, w garnku. Zamiast więc wrzucać garnek do odmoczenia, lepiej zjeść całe dobro, które się w nim zebrało. Z doświadczenia wiem, że można z tego zrobić pełnoprawny podwieczorek, bo w zakamarkach garnka kryje się dość sosu, by pokryć nimi dwie solidne kromki. A skoro tak, to mamy pełnoprawny posiłek z resztek, które w innym przypadku spłynęłyby do kanalizacji. Wystarczy odrobina pieczywa (polecam ciabattę) i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz